KGB.UA Journal » Це цікаво » Цікаві факти про оливкове масло

Цікаві факти про оливкове масло

З античних часів оливкова олія вважається даром Богів, ліками, подарованим людям самою природою. І невипадково жителі Середземномор'я, які регулярно вживають в їжу оливкову олію, зберігають молодість, красу та здоров'я на довгі роки.

  

1. Унікальний склад
   
Основний секрет оливкової олії в її унікальному складі, це справжня скарбниця корисних компонентів, які засвоюються людським організмом майже на 100%. В оливковій олії міститься велика кількість антиоксидантів та вітаміну Е, який допомагає засвоювати вітаміни А, К. Результатом такої природної "ланцюгової реакції" є загальне омолодження організму, покращення стану шкіри, волосся, нігтів.

  

2. Користь для травної системи

Оливкова олія дуже корисна для травної системи. Вона покращує діяльність шлунка, кишечника, підшлункової залози та печінки, сприяє загоєнню виразок шлунка та дванадцятипалої кишки. Оливкова олія має жовчогінну і легку послаблюючу дію. Це рідкісна та цінна властивість, тому що інші рослинні олії жовчогінної дії не мають. Десертна ложка оливкової олії натщесерце за три місяці допомагає вилікувати виразку шлунка та гастрит, тоді як ложка соняшникової в такій ситуації здатна спровокувати печінкову кольку та загострення хвороб ШКТ.

   

3. Користь для серця
     
Оливкова олія є натуральним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань, особливо інфарктів та інсультів, а також раку. Секрет у вмісті рекордної кількості мононенасичених жирних кислот Омега-3, які заважають атеросклеротичні бляшкам відкладатися на стінках судин і навіть знищують ті, що вже є. Привчіть себе приймати по дві столові ложки оливкової олії на день (заправляти салат, додавати у супи, гарніри, маринади), і ваше серце працюватиме як годинник. Крім того, вчені з'ясували, що олеїнова кислота, що міститься в оливковій олії, стимулює ген, що пригнічує активність ракових клітин. Відповідно, знижується ризик розвитку онкологічних захворювань, зокрема раку грудей у жінок.

  

    

4. Користь для дітей
  
Оливкова олія особливо корисна дітям та вагітним жінкам, т.к. жирні кислоти, що містяться в ній, беруть участь у формуванні мозку плода, його кісткової та нервової систем. Також оливкова олія забезпечує м'яке переведення немовлят на дорослу їжу. Справа в тому, що жирні кислоти оливкової олії екстра-класу дуже схожі на жири, що входять до складу материнського молока: лінолевої кислоти і в тому, і в іншому приблизно 8%. Оливкову олію необхідно додавати в каші та протерті овочеві пюре. Важливо пам'ятати, що нестача лінолевої кислоти в організмі може стати причиною цілого ряду шкірних захворювань.

   

5. Олія для смаження
  
Оливкова олія одне із найкращих масел для смаження, т.к. воно зберігає свою структуру за високих температур і не горить. Температура димлення оливкової олії (Pomace) становить 238-242 градуси Цельсія. Така олія практично не окислюється завдяки низькому вмісту ненасичених жирних кислот. Тому любителям здорового харчування можна сміливо використовувати для приготування різноманітних страв, розігрівати, пасувати, смажити і при цьому насолоджуватися приємним натуральним ароматом, без якого неможливо уявити корисну середземноморську кухню.

   

6. Оливкова олія у косметології

       
З найдавніших часів оливкова олія знаходить широке застосування в косметології. Для збереження та підтримки краси та молодості жінки Стародавньої Греції регулярно застосовували маски на основі оливкової олії. Сьогодні великою популярністю користується косметика на основі оливкової олії класу Extra Virgin. Воно входить до складу різних кремів, масок, шампунів, мила.

   

7. Нерафінована оливкова олія
    
Оливкова олія найвищої якості має бути нерафінованою. Процес очищення (рафінації) олії складається з трьох основних етапів: нейтралізації, відбілювання, дезодорації. В результаті виходить продукт без явно вираженого смаку, кольору та запаху. Відкривши пляшку оливкової олії і не відчувши вираженого натурального аромату оливок, подумайте про якість олії. На жаль, недорогі оливкові олії з полиць наших супермаркетів найчастіше є сумішшю рафінованої та нерафінованої олії. Тому, вибираючи оливкову олію, важливо пам'ятати, що високоякісна олія дешевою бути не може. Одна з причин цього час, необхідний для збирання оливок. Їх збирають узимку і зазвичай вручну. Одне дерево виробляє близько 8 кг оливок, а для виробництва 1 л олії потрібно 5 кг оливок.

     

      

8. Яка оливкова олія найкраща?

    

Найкращою оливковою олією є олія першого холодного віджиму (Extra Virgin). Це нерафінована оливкова олія, яка не піддавалася ніякій термічній обробці і тому зберегла максимум корисних речовин. В основному перед розливом масло фільтрують, але вище цінується нефільтрована олія. Основним показником якості оливкової олії є її кислотність. Рівень кислотності визначається вмістом олеїнової кислоти у 100 г продукту. Чим нижче природна кислотність нерафінованої оливкової олії, тим вища його якість. Високоякісна олія (Extra Virgin) повинна мати кислотність не більше 0.8%. Олію з кислотністю менше 0.5% у Середземномор'ї прийнято вважати лікувальним.

    

9. Найкращі виробники

    

Світовими лідерами з виробництва оливкової олії є Іспанія, Італія, Греція та Туніс. Причому цікавий такий факт: іспанські обсяги виробництва перевищують грецькі втричі, але при цьому олія класу Extra Virgin у них лише п'ята частина від загального виробництва. Греція ж, за менших обсягів, виробляє понад 80% олії першого холодного віджиму (Extra Virgin) і пропонує оптимальне співвідношення ціна-якість. Олія інших країн найчастіше поступається за якістю грецькому маслу. Справа, як правило, у тому, що сировину збирають по всьому регіону зі спеціально висаджених олив, які рясно поливають. Звичайно, концентрація активних речовин у вирощених таким чином оливках знижується, смак слабшає. А для того, щоб олія відповідала заданим стандартам якості, виробники додають до неї необхідну кількість грецької оливкової олії.

   

10. Смак, колір, аромат

    

Як вибрати оливкову олію Для визначення органолептичних показників олії проведіть невелику дегустацію. Зробіть ковток і потримайте його у роті. Зверніть увагу на колір і букет, на фруктовий смак, пікантність, легку гіркуватість, що обволікає консистенцію і виділіть недоліки, наприклад, гіркість, затхлість, дерев'яний присмак. Ви ще задаєтеся питанням: "Яка олія найкраща?". Пам'ятайте, що існує більше 700 сортів оливок, що ростуть у різних частинах світу від Америки до Австралії, але грецька олія все ж таки трохи "міцніша", з сильнішим смаком.