KGB.UA Journal » Це цікаво » Особливості англійського чаювання

Особливості англійського чаювання

Історія чаю в Англії розпочалася у середині 17 століття. Через високу вартість він був доступний лише знаті. І лише в середині 19 столітті чаювання в країні стало національною традицією. Самі англійці жартують, що чай був їхньою секретною зброєю в роки Другої світової війни, і з усмішкою називають себе tea people. І навряд чи зараз у країні є більш характерний звичай, ніж чашка цього напою, що бадьорить, вранці, вдень чи ввечері – словом, у будь-який час доби.

  

Екскурс в історію

  

У колоніальній Англії була актуальна проблема надмірного вживання алкоголю. Це частково пояснювалося тим, що спиртними напоями люди знезаражували воду, яка на той час була причиною багатьох епідемій. Чай став швидко набирати популярності як своєрідна альтернатива алкоголю. Міцно заварений напій допомагав відновити сили та зміцнити імунну систему.

   

В англійських містах почали з'являтися перші заклади чаю, відкривалися фарфорові мануфактури. Тоді ж для чаю вперше став створюватися спеціальний посуд та меблі, наприклад, сервізи та столики. British tea culture вступала у пору свого становлення. Тоді в Англії вирішили поєднати чаювання з запальним та пристрасним танго – так народилися tea dance. Традиція проіснувала до Другої світової війни. Це рідкісне дійство в наші дні можна побачити хіба що в деяких великих англійських готелях, наприклад Waldorf Hilton. Через сучасні робочі графіки поступово йде в минуле і традиція пити чай у п'ять годин, початок якої поклала герцогиня Бедфордська.

   

    

Afternoon або Five o'clock tea, як називається час чаю в Англії, давав можливість вгамувати почуття голоду, не чекаючи вечері, і ставав ще одним приводом запросити гостей. Але й сьогодні чай у країні грає величезну роль, будучи невід'ємною частиною традиційного англійського сніданку. Про популярність напою говорить той факт, що ще недавно в Англії існувала спеціальна професія tea lady - жінок, які заварювали чай для співробітників. Навіть із її зникненням чай на роботі пити не припинили. Традиційну 20-хвилинну перерву в середині трудового дня англійці неофіційно називають tea break.

   

Нюанси традицій чаювання

   

Будь-яка важлива національна церемонія має свої тонкощі – є особливості і у англійського чаювання. Хоча ця традиція вже не така владна над британцями, як раніше, вони продовжують свято шанувати деякі її моменти. Один із них стосується того, як в Англії заварюють чай – це особливий ритуал. 

 

Так, чайник попередньо слід прогріти і тільки потім помістити всередину чайне листя і залити їх гарячою водою. Для того, щоб чай розкрив свої смакові властивості, як правило, достатньо 2-5 хвилин. Після цього, за англійською традицією, господиня розливає напій гостям та пропонує до нього молоко, цукор, лимон. Гаряча вода ніколи не додається безпосередньо до чашки.

 

Пропоновані десерти та закуски зазвичай невеликого розміру. Це робиться для того, щоб додаткові столові прилади не знадобилися, а пити чай було простіше та зручніше. Тости, сендвічі, бісквіти, тістечка та мигдальне печиво – ось, мабуть, основний перелік того, що подають в Англії до чаю гостям. Традиційно до чаю англійці подають особливе печиво МакВіті, великим шанувальником якого є і принц Вільям. Воно складається з цукру, олії, борошна та екстракту солоду. Печиво прийнято мачати в чашку - вважається, що так напій набуває більш насиченого і оригінального смаку.

 

Обов'язковими атрибутами чаювання, окрім звичного посуду на кшталт чашок і блюдець, є молочник (оскільки п'ють чай в Англії, в основному, з молоком), тарілочки для закусок, ситечко, щипці для кускового цукру. Лимон подається на окремій тарілочці. В основному він додається тільки в зелені сорти чаю. Якщо англійці п'ють чай з лимоном, то опускають його в чашку насамперед і потім кладуть цукор і додають сам напій.

   

Аналогічно роблять і з теплим молоком. Воно стало невід'ємною частиною british tea culture ще в 17 столітті, коли його додавали в чашку для того, щоб запобігти її розтріскуванню від окропу. Сьогодні відповідь на питання, чому в Англії п'ють чай з молоком, полягає в тому, що чорні сорти дають міцнішу заварку - і для того, щоб пом'якшити її смак, молоко підходить якнайкраще. Хоча це зовсім не означає, що англійці не п'ють просто чай сам собою.

          

       

Сьогодення чаювання 

 

Чи існує сьогодні суворо регламентований час для чаювання? І так і ні. Сказати точно по годинах, о котрій час англійці п'ють чай в Англії, не можна – відповідь на це питання багато в чому залежить від регіону.

 

Наприклад, на півночі країни особливо поширений High tea - так там називають трапезу в кінці робочого дня, що включає м'ясо, пироги, салат, солоні огірки, хліб і масло, тістечка, ну і власне, сам чай. Англійці, які наслідують традиції, п'ють чай вперше вранці, близько 6-7 годин. Як правило, йдеться про зелені, фруктові та трав'яні сорти. На початку дня набратися сил допомагає English Breakfast - особлива суміш сортів чорного чаю, яка заварюється до першого сніданку о 8 годині. Потім об 11.00 і 16.00 слідують ленч і tea break відповідно, о 17.00 настає час для традиційного англійського чаювання в приємній компанії. Не обходиться без ароматного напою, ясна річ, і вечірня трапеза.

 

Сучасні традиції чаювання в Англії змінюються на кшталт часу. Так, через швидкий ритм життя британці все більше п'ють пакетований чай. Вони, як і раніше, використовують заварювальні чайники, але беруть не листя, а спеціальні великі пакетики із заваркою. Популярним залишається такий різновид Afternoon tea, як Devon cream tea – прийом їжі, що складається з чаю, до якого подають особливі коржики або булочки з топленими вершками та джемом, іноді – сиром, олією.

 

Хоча чай – традиційний англійський напій, у країні його вирощуватиме проблематично. Виною, звичайно ж, є специфічний клімат. Але чи росте чай в Англії сьогодні? Так! На початку 2000-х років його почали вирощувати на південному заході Королівства, у графстві Корнуолл. Отже, для справжніх англійських фанатів чаю немає нічого неможливого. Приєднуйтесь до них і ви!