KGB.UA Journal » Це цікаво » Бринза – як один із символів Болгарії

Бринза – як один із символів Болгарії

Бринза – один із найвідоміших болгарських продуктів, який завжди радять спробувати під час подорожі країною. Чим же він такий унікальний? Самі болгари називають цей національний делікатес "білото саламурено сирене". Він є розсольним сиром, який роблять з коров'ячого, козячого або овечого молока. Слово «бринза» у Болгарії теж є і найчастіше використовується для позначення білого сиру, виготовленого з порушенням технології, або м'якого сиру, отриманого шляхом змішування сухого сирену із сироваткою або прісним місцевим сиром.

  

Секрет болгарської бринзи – в особливій бактеріальній заквасці, яку додають у пастеризоване молоко і в результаті одержують сирну масу. Її піддають пресуванню, після чого нарізають на шматки і протягом певного часу витримують у розсолі. За стандартами термін дозрівання продукту повинен становити не менше 30-45 днів, щоб він набув свого унікального смаку. 

  

Як правило, сир має розсипчасту, пухку консистенцію, жирність близько 40-50% і м'який солено-кислуватий смак. За рахунок цього "болгарська бринза" широко поширена в національній кухні: намазується на хліб, запікається, додається до салатів. ЇЇ сортів в Болгарії існує неймовірно багато – кожен має свої особливості та може використовуватись у кулінарії по-різному.

           

Бринза в національних стравах

  

У болгарській кухні бринза використовується як самостійний продукт і входить до складу багатьох популярних та улюблених страв. Нерідко її навіть додають до їжі замість солі. Але є кілька оригінальних рецептів, які без бринзи просто недопустимі.

  1. Шопський салат – одна з національних місцевих страв, яку готують з помідорів, огірків, цибулі, печеного солодкого перцю та зелені з додаванням олії та болгарської бринзи.
  2. Баниця – найсмачніший листковий пиріг із тонкого тіста з м'ясною, овочевою або фруктовою начинкою. Але класична баниця у Болгарії випікається саме з бринзою – саме такий варіант можна скуштувати у більшості місцевих кафе столиці.
  3. Міш-маш – яєчня або омлет з бринзою та овочами (цибулею, помідорами та солодким запеченим перцем). Іноді до цієї страви додають також баклажани і моркву.
  4. Пастуший салат – готується на основі інгредієнтів для шопського салату з додаванням маринованих або варених грибів, шинки, відварених яєць, маслин та ще одного виду болгарського сиру – кашкувала.

      

Як обрати болгарську бринзу?

       
Зовні всі шматочки бринзи виглядають однаково, але їх смак може суттєво відрізнятися залежно від виду молока, особливостей технології та вмісту солі. Знайти свій улюблений різновид можна тільки шляхом «проб і помилок»: купуючи та пробуючи. На прилавках болгарських магазинів така бринза коштує в середньому від 3 до 15 левів за кілограм. Іноді при виробництві бринзи використовують рослинні олії та сухе молоко, про що має бути зазначено на упаковці. Такі продукти в Болгарії називаються «імітуючи продукти» або «млечний продукт з добавки». Вони мають мало спільного із справжньою бринзою, виготовленою з натурального молока.

    

Сьогодні «болгарська бринза» – це справжній символ гастрономії країни, без якого не можна уявити національну кухню. Тут навіть є оригінальна приказка: «Дружба дружбою, а бринза – за гроші».

    

Втім, останніми роками ринок бринзи значно розширюється – болгарський фірмовий сир поставляють до Європи, тож тепер його смак можуть оцінити й закордонні споживачі. Але найкраще знайомитись із цим уславленим національним продуктом на його батьківщині, в Болгарії. Не проґавте цю можливість, коли вона вам надасться.